Першa автоматизовану навігаційну систему в автомобілі

    Однією з причин визнання Honda світовим суспільством є її неспинне прагнення до створення чогось нового. Інженери компанії насправді створили неймовірну кількість винаходів, про які знають далеко не всі. Тому ми вважаємо за свою місію розповісти вам про відомі технології, які створила саме Honda.

    Сьогодні мова піде про Першу автоматизовану навігаційну систему в автомобілі.

    Так-так. Саме Honda була першим автовиробником, якій зміг реалізувати таку задумку (1981р). Але як же вона працювала?

    На відміну від сучасних навігаційних систем, вона не взаємодіяла з GPS супутниками. Цю систему скоріше можна назвати Інерціальною, адже основним її механізмом був гіроскоп на газоподібному гелії. Він реагував на зміну потоку газу, спричиненою змінами напрямку руху авто. Отже незалежно від вашого місцезнаходження ця система буде працювати, так як має суто механічний принцип роботи.

    Монітором навігаційної системи слугував монохромний екран електронно-променевої трубки, поверх якого встановлювалась невелика напівпрозора мапа масштабом 1/250 000. Після встановлення стартової відмітки на екрані гіроскоп та датчик пробігу робили свою справу, що й призводило до зміни положення яскравої крапки на екрані, яка відображала поточне місцезнаходження авто. Слід зазначити, що Електрогірократор не міг надавати покрокові вказівки, але він, все одно, був чудовим інструментом у використанні, набагато зручнішим за звичайні карти.

    На початку 80-х ця система була знаковою, але мала свої мінуси: потреба в зміні мапи та висока ціна. Причиною ціни у 300 000 єн (2800 дол.) був сам гіроскоп, адже він був надточним. Подібні гіроскопи навіть використовували у керуванні бойовими торпедами.

    Вдосконалена навігаційна система від Honda була представлена у 1990 році. Вона отримала цифровий екран, який більше не вимагав постійної зміни мапи, але в конструкції , як і раніше, був задіяний газовий гіроскоп, тож система залишилася досить дорогою.