Honda VTEC. Що воно таке? Просто про геніальне – систему VTEC.

    Однією з найпоширеніших асоціацій зі словом Honda є VTEC. Дійсно, всі ви могли бачити цей напис на автомобілях Honda. Але що воно таке? Сьогодні ми хочемо вам розказати просто про геніальне – систему VTEC.
    Компанія Honda ніколи не уявляла свого існування без спортивних змагань, оскільки вони для неї завжди були основою для розробки всіх передових технологій. Тому інженери прагнули створити щось, що могло б “пришвидшити” як спортивні, так і міські автомобілі. “Пришвидшити”, але при цьому не збільшити витрату палива. Погодьтесь, завдання було справді цікавим.
    Система VTEC — Variable Valve Timing and Lift Electronic Control. Що перекладається, як Електронна система керування тривалістю відкриття та висоти підйому клапанів. Але як же цей винахід можна зрозуміти, не занурюючись у складну інженерію? Простіше кажучи, система дозволяє в певний момент часу збільшити хід впускного клапана, в наслідок чого в циліндр потрапляє більше паливної суміші. Отже, суміш вибухає з більшою потужністю та передає сильніший імпульс для подальшого руху поршня та обертання колінчастого валу.
    Такий підхід зробив перший 1.6 літровий атмосферний мотор із VTEC доволі потужним (160 к.с.) і в водночас дуже зручним для повсякденного використання. Наступні двигуни з VTEC також були досить потужними, незважаючи на їх невеликий об’єм: 1.8 л. – 190 к.с. (Honda Integra) та 2 л. – 240 к.с. (Honda S2000)
    Унікальна технологія Honda зробила можливою роботу двигунів, як в спортивному режимі з максимальною кількістю 8200 об\хв (найбільша потужність), так і їх роботу в звичайному режимі до 3000 об\хв (з максимальною тягою на «низах»). Фактично водій отримав два мотора в одному: один — для досягнення видатних динамічних характеристик, а інший — для економії пального та забезпечення плавної та стабільної тяги.
    Не зважаючи на те, що унікальній технології VTEC вже більше, як 30 років, вона і досі з успіхом використовується інженерами Honda. Достатньо просто подивитись на топові в своєму класі автомобілі, такі, як Honda Accord 2.0 Turbo (252 к.с) та Honda Civic Type R (320 к.с.)