Honda виповнилося 70 років

70 років тому — 24 вересеня 1948 року було офіційно зареєстровано Honda Motor Company.

За корпоративною легендою, засновник компанії Honda — Соичиро Хонда добрий десяток років робив в своєму гаражі поршневі кільця для моторів на замовлення Toyota. Але після закінчення Другої світової війни Соичиро Хонда вирішив придбати напівзруйноване бомбардуваннями підприємство в місті Хамамацу.

Зі штатом з 20 співробітників там був налагоджений випуск актуальних для того часу велосипедів з моторчиком. Велику партію 2-тактних моторчиків Соичиро Хонда придбав за нагоди. Але переробив їх для роботи на скипидарі. А рами для велосипедів робили робочі його підприємства. У 1947 році тут випустили свій перший власний мопед — A-Type, який в народі прозвали «Димар».

Наступною моделлю став мопед Cub. Багато хто вважає Cub клоном Vespa. Але він був здатний розвивати швидкість в фантастичних 50 миль в годину, і став першою моделлю Honda, яку почали продавати в США.

Технічним проривом для компанії стала установка Соичиро Хонда в 1950 р 4-тактного двигуна. Цей силовий агрегат видавав удвічі більшу потужність, ніж існуючі в той час аналогічні мотори. А вже в 60-і роки минулого століття Honda здобула всесвітню популярність завдяки мотоциклу C100 Super Cub. Він став найбільш продаваним мотоциклом в світі. Цьому успіху сприяло ще й те, що в кінці 50-х мотоцикли Honda виграли практично всі престижні мотогонки. І еже до 1967 р компанія Honda стала найбільшим виробником мотоциклів у світі.

У 1970-х Honda підкорила США своїми доступними і економічними автомобілями. Сталося це завдяки моделі Civic, яка з’явилася в 1973 році і стала розумною альтернативою для американців, які страждали від енергетичної кризи. Двигун CVCC, що стояв в Civic, споживав мало бензину і пройшов американські випробування на шкідливі викиди без каталітичного нейтралізатора. Поява в 1976 р моделі Accord додало Honda в США велику кількість нових шанувальників. І вже в 1989-му модель Accord стала найпопулярнішою в Америці.

За ці досягнення Соичиро Хонда ще за життя — в 1989 році удостоївся честі потрапити в Зал Автомобільної слави США.

З ювілеєм всіх, хто причетний до Honda!