Історія Honda у королівських перегонах: від витоків до сьогодення. Розпочинаємо цикл щотижневих публікацій.

    Карантинні заходи по всьому світу посунули календар Формули: після півроку тиші команди повертаються на трек. 5-го липня відбудеться перший етап в Австрії, котрий минулого року завершився тріумфом для Red Bull Racing Honda.

    Та спершу повернемося на 56 років назад.

    1964 рік: минуло лише 12 місяців з початку виробництва першої моделі автомобіля — T 360. Вже цього року Honda дивує індустрію родстером S 600, котрий став першим комерційним успіхом бренду. Молода автомобільна компанія заявляє про себе на ринку.

    Несподівано Соїчіро Хонда вирішує взяти участь у Формулі 1. Занадто самовпевнено та ризиковано як для невеликої компанії? Напевно, що так. Проте Соїчіро вбачав у королеві автоспорту дещо більше, ніж просто перегони. “Ми можемо використовувати автомобіль для Формули 1 як лабораторію на колесах для виробництва серійних автомобілів. Перегони — це найкращий метод навчитися робити автомобілі швидкими і безпечними”, — казав він. Його ідея полягала у використанні знань і досвіду, отриманих у перегонах, для удосконалення серійних автомобілів.

    Honda вирішує зробити перший крок у Формулу спершу в якості постачальника двигунів (моториста). Однак після відмов команд-учасниць у співпраці, Соїчиро створює власну команду, яка дебютувала на Гран-прі Німеччини 1964 року. Болід Honda RA 271 став першим японським болідом, котрий вийшов на старт Фомули. Корпус був пофарбований у білий колір, на носовій частині боліда намальоване червоне сонце — прапор Японії. Поперечний двигун V12, трансмісія, корпус та шасі були оригінальною продукцією Honda. Двигун був вироблений з максимальною точністю, мав 4 клапани на циліндр та став взірцем технологічного прогресу команди.

    У 1965-му році Honda розпочала відлік перемог у королівських перегонах. На останньому етапі того сезону в Мексиці Гінтер Річі здобув перемогу на боліді RA 272. Тоді Соїчіро сказав: “Ми не будемо задоволені лише цією перемогою. Ми зрозуміємо, чому вдалося виграти саме нам, та використаємо переможну технологію для наступних болідів.”

    Майже моментальний успіх Honda у Формулі 1 міг скласти враження, що все рухалося як по маслу. Та як казав Хонда: “Успіх — це 99% невдач”, — і в команді це відчули. В сезоні 1967-го року інженери зіткнулися з проблемою зайвої ваги боліда. Але вже на 9 етапі в Італії команда представила нову модель — RA300, котра й принесла другу перемогу в історії Honda.

    Саме тоді, коли компанія, здавалося б, почала розуміти філософію Формули, з’явилися нові виклики поза треком. Через вимогу уряду США та Японії зменшити викиди СО2, Honda була змушена кинути всі сили на вирішення цього питання. А вже наступного року, впровадивши власну технологію CVCC, Honda стала першою компанією в світі, продукція якої відповідала новим екологічним стандартам.

    В 1969-му році Honda припиняє участь у Формулі 1. Проте через 15 років (паралельно здобувши досвід у Формулі 2) компанія повернеться до королеви автоспорту з жагою до нових звершень.

    To be continued…