Наскільки велика компанія Honda?

    Honda має власний гоночний трек — Suzuka Circuit.

    Сьогодні Suzuka є одним із найпопулярніших гоночних треків світу і приймає етапи Формули-1, WTCR, Super GT та інших гоночних серій.

    Але, окрім активної участі у світовому автоспорті, Suzuka зіграла велику роль у розвитку та становленню японської автомобільної промисловості та її найуспішніших представників.

    А як саме?

    У 60-х роках в Японії відбулось економічне зростання. Але попри це автомобільна промисловість значно поступалась за обсягами виробництва іншим регіонам світу. У 1960 році річне виробництво підвищилось на 213%, але становило лише 145 тис од., проти 6.7 млн. од. США.

    В таких умовах було важко повірити, що хтось наважиться зробити такий грандіозний крок, який зробив Соічіро Хонда.

    У 1959 році Хонда придбав велику ділянку землі у місті Сузука. Початковим задумом було будівництво заводу, де б збиралась модель мотоцикла Super Cub, бази відпочинку для працівників та невеличкий трек.

    Проте згодом Хонда вирішив зробити основний акцент на будівництві повноцінного треку. «Ми не зможемо будувати хороші авто, якщо не будемо брати участь у гонках» — слова Соічіро, які переконали всіх у необхідності побудови треку. Тоді в Японії автоспорт уособлював лише Tamagawa Speedway — овальний трек довжиною 1,2 км.

    Після розробки перших схем траси стало зрозуміло, що вона має бути технічною, аби вказати на всі недоліки автомобіля під час її проходження. Тож команда інженерів вирушила в Європу, де розташовувались найвідоміші траси у світі. Інженери досліджували їх схеми, інфраструктуру, обладнання та покриття. На дослідження до Японії було привезено навіть шмат асфальту, адже технології будівництва дорожнього покриття в Японії значно поступались Європейським.

    Остаточна схема 6-кілометрового треку була розроблена за допомогою європейських архітекторів та інженерів. Будівництво тривало 1 рік та 3 місяці і було повністю профінансоване компанією Honda.

    Розбудована інфраструктура навколо траси дозволила вважати Suzuka на той час одним із найкращих гоночних комплексів у світі. Вже на першій мотогонці за участю відомих пілотів зібралось 280 000 фанатів.

    Задумка Соічіро спрацювала. Участь в гонках авто- і мотовиробників надала їм змогу випробовувати свій продукт у найжорсткіших умовах, та, як наслідок, покращувати його. У Першому японському Гран-прі взяли участь майже всі японські автовиробники.
    Також Suzuka надала можливість японським фанатам споглядати на перемоги «домашніх» автовиробників над європейськими конкурентами. Наприклад, тріумф Honda S660 у класі GT-1 та Nissan Skyline 2000GT у класі GT, який привів до спалаху популярності спорт-карів у 1964 році в Японії.

    Безсумнівно можна вважати, що всі японські переможці як на треку, так і поза треком досягли висот саме завдяки трасі Suzuka та компанії Honda.

    Традиційно Гран-прі Японії Формули-1 відбувається у жовтні, але цього року був скасований через епідеміологічну ситуацію в країні. Натомість ми вирішили згадати про цю масштабну спадщину Honda.