ПІДГОТОВКА АВТОМОБІЛЯ ДО ЗИМИ ТА ПОРАДИ З ВОДІННЯ ВЗИМКУ

ПІДГОТОВКА АВТОМОБІЛЯ ДО ЗИМИ ТА ПОРАДИ З ВОДІННЯ ВЗИМКУ

Темний ранок, ожеледиця на дорогах, завивання вітру та раптові сильні снігопади – зима ставить перед автомобілістами чимало випробувань.

Хочемо поділитися практичними порадами щодо перевірки вашого автомобіля, речей, які необхідно мати при собі, особливостей використання гібридів та керування на засніженій дорозі.

6 простих зимових перевірок вашого автомобіля:

  1. Рідини

Важливо, щоб усі рідини в транспортному засобі були долиті незалежно від погоди. Тому переконайтеся, що ви перевірили:

  • Моторна олива – якщо рівень стає надто низьким, це може призвести до пошкодження двигуна, ремонт якого є дорогим.
  • Охолоджуюча рідина/антифриз – не дає двигуну перегріватися, антифриз не замерзає взимку і є необхідним для нормальної робити двигуна.
  • Гальмівна рідина – міститься в гідравлічній системі гальм і змушує автомобіль гальмувати, коли ви натискаєте на педаль.
  • Рідина для омивача — взимку видимість часто погіршують сніг, град, дощ і сіль — тому тримайте вітрове скло чистим. Використовуйте зимову рідину для омивання, щоб запобігти замерзанню системи.
  1. Склоочисники

Перевірте щітки склоочисника – якщо вони зношені або пошкоджені, замініть їх.

Рекомендовано робити це кожні 12 місяців. Ви можете замінити їх самостійно або попросити дилера зробити це за вас.

  1. Зимова гума

Перевірте, чи шини в хорошому стані та переконайтеся, що глибина протектора становить не менше 3 мм.

Зимові шини ефективніші ніж літні за температури нижче 7 °C навіть у сухих умовах. Вони містять більшу кількість натурального каучуку, тому вони більш гнучкі при низьких температурах, а їх малюнок протектора забезпечує кращий контакт з дорогою.

  1. Світло

Обійдіть автомобіль і перевірте фари, задні ліхтарі, покажчики повороту та протитуманні фари. Щоб перевірити стоп-сигнали, ви можете попросити когось про допомогу, або припаркуватись біля стіни – або, ще краще, біля вікна, щоб ви могли бачити своє відображення і таким чином переконатися, що обидва ліхтарі працюють.

Попросіть вашого дилера виконати перевірку та регулювання світла фар та виконавчих механізмів.

Неправильно відрегульоване світло фар може призводити до значного погіршення освітленості дороги перед автомобілем особливо в умовах снігу, дощу. Важливо проводити регулювання світла фар після заміни шин.

  1. Акумулятор

Батареї поступово втрачають свою загальну потужність. Низькі температури ще більше скорочують термін їх служби, уповільнюючи хімічні процеси, що відбуваються в батареї. Тому варто приділяти особливу увагу обслуговуванню акумулятора перед настанням холодів.

Акумулятор погано працює за нормальних температур? Іноді не вдається запустити двигун з першої спроби? Якщо так, то варто звернутися до дилера для перевірки акумулятора, щоб переконатися, що він не розрядився і знаходиться в справному стані.

  1. Вітрове скло та щітки склоочисників

Взимку важливо стежити за чистотою вікон і лобового скла. Лід на поверхні погіршує видимість. Ви можете скористатися антиожеледним засобом, щоб видалити його перед початком руху.

Використовуйте лише засіб для розморожування та скребок для льоду, оскільки інші речі можуть подряпати скло або пошкодити щітки склоочисників. Увімкніть обдув, відключіть припливну вентиляцію, підвищіть температуру та увімкніть обігрів лобового скла, якщо автомобіль ним оснащений. Поливання гарячою водою замерзлого лобового скла може здатися швидким рішенням, але це може призвести до виникнення тріщини скла.

Закривайте лобове скло, щоб уникнути обмерзання. Чохол можна прикріпити до бічних дзеркал за допомогою липучок та присосок.

Очистіть внутрішню поверхню скла. Бруд, що поступово накопичується на внутрішній частині скла, суттєво погіршує видимість та естетичний вигляд.

Що потрібно взяти в машину взимку:

Взимку водіям слід мати в машині кілька важливих речей, щоб бути в безпеці в разі надзвичайної ситуації. Рекомендується зберігати в автомобілі такі предмети:

  • Рідина для омивання вітрового скла – якщо умови стають настільки поганими, що лобове скло потрібно мити частіше, ніж зазвичай, переконайтеся, що у вас є запасна каністра з омивачем.
  • Інструмент для очищення скла від снігу та льоду.
  • Ліхтарик – якщо ваша машина зламалася на узбіччі холодної темної ночі, важливо мати джерело світла.
  • Світловідбиваючий жилет – якщо вам доводиться зупиняти машину в темряві, вас повинні бачити інші водії, щоб уникнути аварії.
  • Міцне взуття – пара чобіт чи черевиків із хорошим зчепленням допоможе вам впоратися з льодом і снігом.
  • Теплий одяг – якщо ви застрягли або зіткнулись з несправністю в дорозі, можливо, вам доведеться довго чекати на морозі, тож подбайте про те, щоб у вас було достатньо одягу для вас і ваших пасажирів.
  • Аптечка першої допомоги.
  • Буксирувальний трос – дуже корисний, якщо вам або комусь іншому потрібно буксирувати автомобіль, що застряг в снігу.
  • Лопата – якщо ваш автомобіль засипало снігом вдома чи в гостях, лопата допоможе вам розчистити шлях біля автомобілю.
  • Напої та снеки. Чекання на зледенілій дорозі може бути досить некомфортним, якщо ви відчуваєте голод і спрагу.
  • Портативний пуско-зарядний пристрій (бустер) або стартові дроти – тримайте під рукою на випадок, якщо акумулятор розрядиться.

Поради зимового водіння

Ви переконалися, що ваш автомобіль придатний для зимової їзди і ви правильно укомплектували автомобіль. Тепер розглянемо елементи безпечного водіння у складних умовах.

Підвищена передача

Використовуйте підвищену передачу

Якщо на дорогах ожеледиця, рухайтесь дуже обережно. Якщо ви їдете на автомобілі, що обладнаний механічною коробкою передач, спробуйте рушати з другої передачі, щоб зберегти зчеплення.

Під час їзди на рівних ділянках можна використовувати високу передачу та підтримувати низькі оберти двигуна, щоб запобігти пробуксуванню шин. Рухайтеся повільно на поворотах і уникайте різких дій, які можуть призвести до втрати контролю над автомобілем.

Тримайте дистанцію

Є проста, але ефективна порада: ви повинні вміти зупинятися на такій відстані, яку бачите. Сніг збільшує гальмівний шлях, і іноді відстань між транспортними засобами повинна бути в десять разів більшою, ніж зазвичай.

У вологу погоду дощ і бризки можуть ускладнити видимість, тому тримайте дистанцію від транспортних засобів, що їдуть попереду і будьте особливо обережні біля пішоходів, велосипедистів та мотоциклістів.

Гальмуйте по прямій

Гальмування на прямій допомагає знизити ризик заносу автомобіля. Ймовірність того, що ваш автомобіль занесе зростає, якщо ви гальмуєте під час повороту на слизькій дорозі, тому гальмуйте плавно та завчасно перед поворотом.

Холодний дощ

Будьте обережні з крижаним дощем

Крижаний дощ є однією з найбільших небезпек під час водіння взимку, оскільки це може виглядати як мокра дорога.

Якщо автомобіль заносить, дивіться у ту сторону, куди ви хочете направити автомобіль. Тримайте руки на кермі і повертайте в сторону заносу — якщо задня частина автомобіля повернеться праворуч, ви повертаєте праворуч.

Гібрид взимку

Водіння гібридного автомобіля взимку нічим не відрізняється від водіння традиційного транспортного засобу. Найновіші гібриди оснащені функціями, які допомагають підтримувати зчеплення та контроль на слизькій дорозі.

Холодна погода може знизити продуктивність акумулятора. Тому, наприклад, якщо у вас plug-in гібрид спробуйте заряджати свій гібрид у теплому закритому приміщенні (наприклад, у гаражі).

Взимку ваш автомобіль може використовувати бензиновий двигун у більшому об’ємі, ніж у теплу пору року, тому переконайтеся, що у вас достатньо пального в баку.

Електричний автомобіль взимку

Характеристики електродвигунів дозволяють дуже легко приводити в рух електромобілі. Оскільки електромобілі не використовують коробки передач, у них менша ймовірність пробуксовування або заносу під час їзди взимку.

Якщо у вас є електромобіль, ви можете бути стурбовані тим, що його продуктивність знижується при зниженні температури. Для того, щоб заощадити заряд батареї, увімкніть обігрів автомобіля вдома, коли автомобіль ще під’єднано до мережі, щоб не витрачати заряд батареї, підвищуючи температуру під час водіння. Спробуйте використовувати підігрів сидінь і підігрів керма замість клімат-контролю, щоб заощадити заряд акумулятора.

Ретельно сплануйте свою подорож – зверніть увагу на очікуваний запас ходу – оскільки низькі температури можуть означати, що заряджений автомобіль не проїде так далеко, як зазвичай. Їзда на низьких швидкостях також може призвести до зменшення споживання енергії та покращити запас ходу електромобіля.

Сезонне обслуговування

Ну і наостанок. Для виконання професійної підготовки автомобіля до зими, зверніться до будь-якого уповноваженого дилера Honda та замовте послугу Сезонного Обслуговування.