Проста дія, котра зробить вас помітними на дорозі. Поради від Honda.

Осіння пора супроводжується дощами, туманом та мрякою. Мряка — дрібнодисперсні частки води, котрі створюють шини авто протягом контакту з мокрим асфальтом. Ці частки формують позаду авто щільну стіну, котра неабияк зменшує ефективність габаритних вогнів та стоп-сигналів. Результат: вам складно стежити за авто, котре рухається попереду, а водієві позаду складно контролювати дистанцію до вашого авто.

Обмежена оглядовість вимагає від водія пильно стежити за ситуацією, тримати нижчу швидкість та використовувати штатні системи безпеки. Найпримітивніший, та від цього не менш надійний засіб — набір протитуманного освітлення: дві фари та ліхтар.

Головне завдання протитуманних фар та ліхтаря — зробити водіїв та їх авто помітнішими один для одного. Як передні головні фари з ближнім світлом та протитуманні фари, так і задній протитуманний ліхтар мають бути обов’язково увімкнені в туман, сильний дощ вдень та в темну пору доби.

Увімкнувши протитуманні фари та ліхтар, ви “даруєте” водіям позаду додаткові метри гальмівного шляху до вашого авто в разі аварійної ситуації. Ви даруєте додаткові секунди реакції, котрі врятують авто від тотальних ушкоджень, а вашим пасажирам другого ряду — врятують життя.

Проведемо “лікнеп” із користування протитуманним освітленням:

Поширена помилка — не вмикати протитуманне освітлення, якщо туман або злива застали вас вдень. Габаритні вогні або навіть ближнє світло фар не мають тої яскравості, аби “пробити” туманну стіну та залишитися помітними для очей водія позаду.

Інша поширена помилка — вмикати протитуманні фари (передні) разом із ближнім світлом при русі освітленими вулицями міста. Протитуманні фари за таких умов не покращують освітленість дороги перед авто, а навпаки — навантажують зір та відволікають увагу водіїв навкруги.

Нагадаємо, що стосовно протитуманного освітлення каже буква закону:
— В ясну погоду (неважливо, вдень чи вночі) протитуманний ліхтар (задній) вмикати заборонено. Надвисока яскравість ліхтаря привертає на себе всю увагу водія авто позаду. Це втомлює його очі та знижує концентрацію на загальній дорожній ситуації. У такий спосіб ви власноруч підвищуєте вірогідність ДТП із вашим авто.
— В ясну погоду протитуманні фари (передні) дозволяється вмикати разом із ближнім або дальнім світлом фар лише в тому разі, якщо ви рухається в темний час доби на неосвітленій ділянці дороги (немає вуличних ліхтарів).
— Підключати протитуманний ліхтар до стоп-сигналів заборонено.

Користуйтеся протитуманним освітленням відповідально та нехай кожна ваша поїздка буде безпечною!

Ваша Honda — Ваша впевненість.