Після сезонної зміни шин можна помилково впевнитись у тому, що всі заходи для підготовки до зими вже зроблені. Проте не все так просто: шини мають змінну характеристику — тиск. Давайте поміркуємо, чому взагалі тиск у шинах змінюється та чому важливо постійно спостерігати за ним.

Тиск у шинах залежить від температури і може суттєво змінитися зі зміною сезону. 

Справджується наступна залежність: при зниженні температури зменшується тиск у шинах, і навпаки. Наприклад, шини були замінені при температурі 20°С і накачані до тиску 207 кілопаскалів. Проте при температурі -10°С  тиск у колесах знизиться вже до 175 кілопаскалів. Різниця у 32 кілопаскалі є дуже суттєвою.

Так на що впливає тиск?

Низький тиск повітря у колесах призводить до нерівномірного розподілення тиску колеса на дорогу і відповідно погіршення зчеплення колеса з дорогою. Також збільшується деформація колеса, що призводить до збільшення витрати пального. 

Більш високий тиск теж негативно впливає на якість зчеплення, призводить до дискомфорту та шуму при їзді. Тому накачати завчасно більше повітря у колеса так, щоб при настанні холодів тиск був номінальним, не дуже добра ідея. 

Також неправильний тиск у колесах призводить до їх нерівномірного зносу.

Тому рекомендація може бути лише одна – частіше перевіряйте тиск у шинах, особливо при різкій зміні температури повітря. З моменту планової зміни шин пройшов певний час, а надворі стало значно прохолодніше, тож тепер ви знаєте що робити.